TYT'ye nasıl hazırlanılmalı?



ÖSYM, önceki yıllarda düzenlenen ALES, YÖS ve SAT sınavlarındaki sorulardan da alarak ortaya bir TYT soru kitapçığı çıkardı. ÖSYM'nin önünde soru hazırlamaya zaman olmadığı için bu uygulamaya gitmek zorunda kaldığını belirten uzmanlar, acele hazırlanan kitapçığın adayların kafalarını karıştırdığı görüşünde.

ÖSYM, adaylara yol gösterici olması amacıyla bu yıl ilk kez uygulanacak Temel Yeterlilik Testi (TYT) için örnek soru kitapçığı yayınladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, örnek soruları yayımlanan TYT'nin, PISA, SAT gibi uluslararası sınavlarla örtüşen yanları olduğunu kaydederek, ancak TYT'nin kendine özgü ve özgün olduğunu, TYT'nin bir referans sınavı olmasını hedeflediklerini kaydetti.

ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavların sorularını kurumun kendisinin hazırladığına dikkat çeken Özer, ÖSYM'nin birikim ve deneyiminin değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırdığının altını çizdi. Özer, yeni yaklaşımı en iyi şekilde yansıtabilmek için gece gündüz yoğun bir tempoda çalışılıp kısa sürede örnek soru kitapçığını yayınladıklarını da sözlerine ekledi. Ancak sorular incelendiğinde, bir kısmının önceki yıllarda düzenlenen ALES, YÖS ve SAT sınavlarında çıkan sorulardan alındığı görüldü. Bazı sorularda birkaç rakam, bazılarında da bir-iki kelime değişiklik yapılmış.

'Acele hazırlandı'

Konuyla ilgili bilgi aldığımız İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, yayınlanan örnek kitapçığın ÖSYM tarafından çok kısa bir sürede hazırlandığına dikkat çekti. "O nedenle bu sınava özel matematik soruları tam olarak hazırlanamamış" diyen İrday, ÖSYM'nin önceki yıllarda kamuoyuyla paylaşılmayan, sadece sınava katılan adayların bildiği ALES ve SAT sınav sorularından TYT'ye katılacak adaylara uygun olabilecek soru tiplerini seçerek, çok az değişiklik yaptığını ve bu kitapçığın oluşturulduğunu vurguladı.

Kendilerinin incelediği kadarıyla 12 sorunun bu sınavlardaki sorularla büyük oranda benzediğini belirten İrday, bu sorulardan birkaç örneği de okurlarımızla paylaştı. Sayfada görülen sorular incelendiğinde de çok küçük değişikliklerle önceki yıllarda ALES, SAT gibi sınavlarda çıkan sorulara örnek kitapçıkta yer verildiği görülüyor. TYT soru kitapçığı acele hazırlandığı için örneğin matematik testindeki soruların konulara göre dağılımının çok da özenilerek yapılamadığına değinen Mehmet İrday, örneğin olasılıktan 2, sayı doğrusu gösteriminden 2, istatistikten 2 sorunun yer aldığını belirtti.

Geçmiş yıllarda sınav sisteminde birçok kez değişiklik olduğuna, buna rağmen ÖSYM'nin sadece örnek sorular yayınladığına değinen İrday, "Hiçbir zaman örnek kitapçık yayınlanmamıştır" dedi ve ekledi: "Çünkü örnek sınav kitapçığı hazırlamak en az gerçek bir sınav hazırlamak gibi ciddi zaman ve emek gerektirmektedir."

Kafalar yine karıştı

TYT kitapçığı yayınlandıktan sonra adaylardan gelen geri bildirimleri de değerlendiren İrday, şunlara dikkat çekti:

"Bu ilk bakışta tüm sınavın nasıl olacağının görülmesi adına çok olumlu karşılanmasına rağmen adaylar açısından birçok olumsuzluğu da beraberinde getirmiştir. Pek çok adayın yayınlanan örnek sorular içinde yer almayan konulara önem göstermemesine, gerçek sınavın bu sorulardan zor olması durumunda ise psikolojik olarak etkilenmesine neden olabilir. Ayrıca sınav esnasında da kolay soruları yapamadığı endişe ve kaygısına yol açabilecektir."

ÖSYM'nin yayınladığı örnek sorularla TYT'nin selefi olan YGS'den temel farkını ortaya koymaya çalıştığını kaydeden İrday, "Son yıllarda yapılan YGS Matematik sorularında da ezberden uzaklaşmaya, okuduğunu anlamaya yönelik, muhakemeye dayalı soruların arttığı görülmekteydi. TYT ile bu durum daha da hızlanmış ve YGS'de yer alan matematik sorularının işlem yükünün azalacağı görülmüştür. Bu anlamda TYT'ye matematiksel okur-yazarlık anlamında bakmak uygun olacaktır" dedi.

'Genel fikir verebilir'

Bu kitapçıkta yer alan konulara ait soru dağılımının sadece genel bir fikir verebileceğini dile getiren İrday, 2018 TYT'de soruların tam olarak örnek kitapçık soru dağılımı şeklinde geleceğini düşünmediklerini söyledi.

"Unutulmamalıdır ki bu sınav ÖSYM için de yenidir. ÖSYM bu sınav için önümüzdeki sürede sadece bu sınavın gerekliliklerine uyan sorular hazırlayacaktır" diyen İrday, bu sınavın zorluk açısından belirli bir standarda oturması için 1-2 yıllık uygulamaya ihtiyaç olacağını sözlerine ekledi.



'ALES sorularına da bakın'

TYT örnek kitapçığını değerlendiren Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt da ÖSYM'nin soru tarzını değiştirdiğine dikkat çekti. Adayların hazırlıklarını buna göre sürdürmesi gerektiğini belirten Yeşilyurt, "Geçmiş yıllarda YGS'de çıktığı gibi bilgi de çıkabilir, akıl yürütmeyle çözebilecekleri sorular da olabilir. Ben de adaylara geçmiş yılların ÖSYS sorularının yanı sıra ALES kitabı alın oradaki soruları da çözün diyorum. Hazırlıklı olmak lazım. Çünkü anlaşıldı ki ÖSYM örnek yayınladığına göre bu tarzda soracak. Hem biraz bilgi, hem akıl yürütme, yorumlama buna göre de hazırlık yapmak gerekiyor" dedi.



Öğrencilerin sınavda zaman açısından sıkıntı yaşayabileceğine değinen Yeşilyurt, şunları söyledi: "120 soruya 135 dakika verilecek. Öğrenciler zorlanacaklar diye düşünüyorum. Çünkü bu soruları incelerken içinden alıyor bir-iki tane soru çözüyorlar. 120 soruyu 135 dakikada çözmeyi denemiyorlar. Dolayısıyla tek tek baktıklarında zaman kuralına uymadıkları için çözülürmüş, kolay diye düşünebiliyorlar. Ancak ben buna katılmıyorum. Bu sınavda zaman baskısı çok olacak. Çünkü bu sorular oyalayıcı."

Konular

Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
Akademik durum neyi ifade ediyor?
Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
AÖF harf notlarının anlamları nedir?
AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
Üniversite sınavları ertelenecek mi?
AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı