Açıköğretim Kredili Sistemde Ders Geçme Notu Nasıl Hesaplanır?







AÖF Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için Tıklayınız





Açıköğretim Kredili Sistemde dersler senede iki ayrı dönem halinde okutulacak olup, her dönem farklı dersler alacağız. Bir dersten ara sınav ve dönem sonu sınavı olmak üzere iki kez sınava gireceğiz. Yılda iki dönem okuduğumuz ve her dönemde iki kez sınav olacağımız için her dönemde iki sınav arasında 40-50 günlük bir ders çalışma süresi ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile ders çalışmak kredili sistem için önemli bir hale geliyor. Şimdi ben sizlere daha az ders çalışarak nasıl daha çok ders geçilir bunu ifade etmeye çalışacağım.





Genellikle hepimizin aklındaki sorular; “Ara sınavdan şunu aldım finalden ne almalıyım “, “Açıköğretim Kredili sistemde notları nasıl hesaplayacağız”, “Kredili sistemde harf notu ne demektir”, “kredili sistemde ders geçmek için kaç almalıyım”, ” Kredili sistemde her sınavdan en az kaç almalıyım” gibi sorular gelmektedir.





Aşağıda hepinizin anlayabileceği biçimde kredili sistem not hesaplama sistemini ve en az çalışma ile en fazla dersten geçmeyi ifade etmeye çalışalım…





Öncelikle belirtmek istediğimiz şey Kredisi yüksek olan derslerden daha fazla not almanız sizin için hayati öneme sahiptir. Örneğin kredisi 5 olan ” Türk Halk Şiiri ” dersi ile kredisi 3 olan ” İngilizce ” dersinin aynı öneme sahip değildir. Bunu aşağıdaki anlatımlarla daha iyi anlayacaksınız.





Yukarıda isimlerini verdiğim iki ders ile Aöf Kredili Sistem Not Hesaplama yöntemini anlatalım. Siz bu hesaplamayı örnek alarak tüm derslerinize uygulayabilirsiniz.Türk Halk Şiiri ( 5 Kredi ) ( Dersler ve Krediller Örnek Amaçlıdır )Türk Dili ( 3 kredi ) ( Dersler ve Krediler Örnek Amaçlıdır )


Hesaplamaya başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda görüyorum, hesaplamalarda ara sınav notunun %30′u ile Final’in %70′i alınarak toplanır ve böylelikle dersin ders geçme notu ortaya çıkmış olur. Ayrıca aşağıdaki tablolarında bilmenizde fayda var.





Not Aralığı – Harf Notu – Not Değeri84 – 100__AA__4,0077 – 83___AB__3,7071 – 76___BA__3,3066 – 70___BB__3,0061 – 65___BC__2,7056 – 60___CB__2,3050 – 55___CC__2,0046 – 49___CD__1,7040 – 45___DC__1,3033 – 39___DD__1,000 – 32___FF__0,00





Türk Halk Şiiri ( 5 Kredi ) Bu dersin Ara sınavında 55 ve Dönem Sonu Sınavında ise 75 aldığımızı varsayalım.





* Geçme Notu = 55 (ara Sınav Notu ) x 0,3 ( %30 ) + 75 ( Final Notu ) x 0,7 ( %70 )= 69 olarak bulunur.* Dersimizin mutlak sistemdeki notu 69′dur ve bu BB harf notuna karşılık gelir.* (Yukarıdaki tablodan baktık.) BB harf notunun değeri ise 3,00‘dİr.* Dersimiz kredisi ile harf notu değerimiz çarpılır. ( 5 kredi ) 5 x 3,00 = 15 olarak bulunur* 5 kredilik Türk Halk Şiiri dersinin etkisini 15 olarak hesapladık. Türk Halk Şiiri dersi için hesaplamamızı bitirdik..





Şimdi de 3 kredilik Türk Dili dersi için hesaplayalım. Türk Dili arasınav notu 50, Dönem Sonu notumuz 60 olsun.





* Geçme Notu = 50 (ara Sınav Notu ) x 0,3 ( %30 ) + 60 ( Final Notu ) x 0,7 ( %70 )= 57 olarak bulunur.* Dersimizin mutlak sistemdeki notu 57′dir ve bu CB harf notuna karşılık gelir.* (Yukarıdaki tablodan baktık.) CB harf notunun değeri ise 2,30‘dur.* Dersimiz kredisi ile harf notu değerimiz çarpılır. ( 3 kredi ) 3 x 2,30 = 6.9 olarak bulunur* 3 kredilik Türk Dili dersinin etkisini 6.9 olarak hesapladık.





Görüldüğü gibi 5 kredili Türk Halk Şiiri Dersinin Ortalama Sistemine Katkısı Türk Dili dersinin iki katından biraz fazladır. Dolayısı ile Kredisi yüksek olan derslerden daha iyi notlar almak kredisi az olan derslerden daha önemlidir.





Dönem Not Ortalaması: Bu dönem sadece iki dersimizin olduğunu düşünerek yukarıda hesaplamalarımız yapmıştık.Şimdi ise Dönem Sonu Not Ortalamamızı Hesaplayalım… Bu iki dersin toplam kredisi 5+3 = 8 ‘dir. Toplam değeri ise 15 + 6.9 = 21.9 ‘dur. Bu toplam değer, toplam krediye bölünerek dönem sonu not ortalamamız bulunur. 21.9 / 8 = 2.7 olarak bulunur.





Genel Not Ortalaması: Genel not ortalaması bütün dönemlerde aldığımız derslerin toplam not değerleri ile toplam kredilerine bölünmesi ile bulunur.





Ders Geçme: Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi koşulsuz şartsız geçmişsiniz demektir.





Dersten Kalma: Dersten kalmak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer FF ise o dersten direk kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.





Şartlı / Koşullu Geçme: Dersinizin harf notu CD DC yada DD ise bu derslerden koşullu olarak geçmişsiniz demektir. Bu şekilde geçmenin koşulu ise bir sonraki dönem Genel Not Ortalamanızı 2.0′ın üzerinde getirmeniz gerekmektedir. Yani Genel not ortalamanız 2.00 ise bu dersi/dersleri geçmiş, 2.00 ve altında gelir ise bu dersten/derslerden kalmışsınız demektir.( Genel not ortalamasını yukarıda yaptığımız hesapla kendinize uygulayabilirsiniz.)





Sınıf Geçme: Kredili sistemde sınıf geçme yerine üst dönemden ders alma tabiri kullanılır. Genel not ortalamanız 2.00 ve üzeri ise üst dönemden ders alabilirsiniz. 2.0′ın altında ise üst dönemden ders alamazsınız.

Konular

Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
Akademik durum neyi ifade ediyor?
Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
AÖF harf notlarının anlamları nedir?
AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
Üniversite sınavları ertelenecek mi?
AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı