AÖF ALES Başvuru Şartları Nelerdir?
Bu sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler.
Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.
Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES'e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.
Yurt içindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabilirler.
Konular
- Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
- AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
- Akademik durum neyi ifade ediyor?
- Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
- AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
- AÖF harf notlarının anlamları nedir?
- AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
- Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
- TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
- Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
- AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
- AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
- AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
- YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
- AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
- AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
- AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
- Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
- AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
- AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
- AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
- AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
- AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
- Üniversite sınavları ertelenecek mi?
- AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
- Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
- Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
- Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
- AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
- İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı
Konular
Anahtar Kelimeler
22 Şubat 2016 Pazartesi - 04 Mart 2016 Cuma 13 Şubat 2017 Pazartesi - 24 Şubat 2017 Cuma aöf kayıt yenileme sorgulama aöf yeni kayıt sorgulama 31 Ağustos 2015 Pazartesi 08 Eylül 2015 Salı aöf 09 Eylül 2015 Çarşamba - 22 Eylül 2015 Salı 26 Eylül 2016 Pazartesi - 07 Ekim 2016 Cuma 22 Ağustos 2016 Pazartesi - 29 Ağustos 2016 Pazartesi 19 Eylül 2016 Pazartesi - 24 Eylül 2016 Cumartesi 31 Ağustos 2016 Çarşamba - 09 Eylül 2016 Cuma 26-30 Ağustos 15 - 16 Nisan 2017