Açıköğretim için TYT Puan Hesaplama Nasıl Yapılıyor?



Temel Yeterlilik Testi, Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşacaktır. Türkçe ve Temel Matematik soruları Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda uyguladığı müfredata dayanacaktır. TYT 40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşacaktır. Sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) belirlenecektir.

YKS TYT ne zaman yapılacak?

Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018 tarihinde uygulanacaktır.

Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına Matematik ve Türkçe sorularının etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı %50’dir. TYT, lisans ve önlisans başvuru baraj puanlarını belirleyecektir.

Bütün adaylar ilk TYT oturuma girmek zorundadır. TYT uygulandıktan sonra öğren arası verilecek, öğleden sonra ikinci oturum uygulanacaktır. Önlisans tercih edebilmek için TYT-Puanı en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan kişiler tercih yapamazlar. Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanı 2 yıl geçerli olabilecektir. Dilerse aday tekrar sınava girip TYT puanını yükseltebilir.

Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınacaktır. Polis Meslek Yüksekokulları, yapıları gereği Temel yeterlilik puanı ile başvuru alacaklardır.

Konular