YGS puan hesaplama başarı sırası sihirbazı







YÖK Program Atlası’na ‘YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın eklendiğini duyurdu. YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2017-YGS’de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler.





YGS puan hesaplama başarı sırası sihirbazı için tıklayın





YÖK, adaylar için yeni bir uygulama başlatarak, YÖK Program Atlası’na ‘YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın ekledi. Böylece adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2017-YGS’de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek, kendi durumunu kıyaslayabilecek. YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:





“YÖK Program Atlası’na, adaylardan gelen öneri ve talepleri de dikkate alarak yeni bir modül ekledik: ‘YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’. Bilindiği üzere lisans programlarını hedefleyenler için üniversiteye giriş süreci iki devreli bir müsabaka gibi. Yarın sonuçları açıklanacak olan YGS, müsabakanın ilk yarısı. Maçın ilk devresinin sonunda gençler, hedeflerine ne kadar yakın ne kadar uzak olduklarını merak edecekler. YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2017-YGS’de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler.





GERÇEKÇİ DEĞERLENDİRME YAPILABİLECEK





Örnek vermek gerekirse, Ankara Hukuk Fakültesi’ni hedefleyen bir aday, yarın ÖSYM internet sitesinden YGS sonuçlarını öğrendiğinde, YGS-5 ve YGS-6 puan türündeki başarı sırasının Ankara Hukuk için yeterli olup olmadığını merak edecek. Bu konuda yapması gerek şey YÖK Başarı Sırası Sihirbazını kullanmak. Burada, 2016’da Ankara Hukuk’a yerleşen 650 kişinin 2016-YGS’deki hem ortalama hem de en düşük başarı sırasını görebilecek, kendi durumunu en gerçekçi şekilde değerlendirebilecek, çalışma programını en akılcı şekilde yapabilecek.





YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın en önemli özelliği gerçek verilere dayalı olması. Başkan Saraç 10 Mart tarihindeki tanıtım toplantısında şunları söylemişti:





“YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum hüviyetinde idi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizi gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz.” YÖK olarak, adaylar yanlış kapıları çalmasınlar, yanlış arayışlara girmesinler, ‘bilinçli tercihler’ yaparak gerçekten istedikleri programlara yerleşsinler istiyoruz. Yerleştirildikleri programlara hatalı tercih nedeniyle kaydını yaptırmayan öğrencilerden kaynaklanan ‘kontenjanların yanması’ hadisesinin yaşanmamasını arzu ediyoruz.”





Bir üniversite hayali kuran 2 milyon 168 bin öğrenci için 2017 YGS bir kader günüydü. YGS puan hesaplama sonucu 150 barajını geçip yola devam edecek öğrenciler ile 150 barajının altında kalıp üniversite hayallerini bir sonraki seneye erteleyen lise mezunu gençler için birkaç saat önce tamamlanan 2017 YGS sınavı bir dönüm noktası olacak. Ayrıca LYS puan hesaplama işlemleri de yapılabilir. 2017 YGS puan hesaplama sonucu 150 barajı altında kalan 700 bin öğrencinin de bu sene sınava girdiği düşünülürse ve YGS barajının 150'ye çıkarıldığı düşünülürse bu sene YGS puan hesaplama aracı ile puan hesaplayan 700 ile 1 milyon arasında öğrenci yine YGS barajını geçemeyecek. Peki YGS puanı nasıl hesaplanır?





Milyonlarca öğrenci 2017 YGS puanlarının ve 2017 YGS netlerinin LYS'ye ne kadar etki edeceğini merak ediyor. Bu etkiyi YGS hesaplama aracı ile bulabilirsiniz. Ayrıca LYS hesaplama aracını da kullanabilirsiniz. YGS hesaplama aracı ile 2017 YGS'deki Türkçe, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, felsefe ve din kültürü doğru yanlış sayılarınızı ve sınav netlerinizi sisteme yazarak 2017 YGS verisini hesaplamaya dahil edebilirsiniz. YGS hesaplama aracının diğer bölümüne de LYS'de gireceğiniz LYS türündeki tahmini alabileceğiniz netleri yazarak ağırlıklı orta öğretim başarı puanının eklenmediği bir LYS puanı bulabilirsiniz. Bu LYS puanına okul puanı da eklenecek ve sizin yerleştirme puanınız ortaya çıkacak. Okul puanı hesaplama formülü sayfanın en altında yazmaktadır. YGS puanı hesaplamak için birkaç farklı yöntem mevcut. Dilerseniz taban puan ekleyip her sorunun belirli oranda çarpanını ele alarak dilerseniz de online YGS puan hesaplama aracını kullanarak YGS puanınızı hesaplayabilirsiniz. Buradaki puanlara stanadart sapmalar eklenmeyeceği için gerçek sınavda alacağınız puanlarla arasında fark olabilir. Bu sebeple buradaki hesaplamaya kesin gözüyle bakmayın.








2017 YGS Hesaplama





Öncelikle 2017 için kullanılacak YGS baraj puanlarına göz atalım. 4 yıllık fakülte yani lisans bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencinin 180 barajını geçmesi şart. Açık öğretim fakültesi dahail herhangi bir üniversiteye girebilmek için YGS'ye giren öğerncilerin YGS puanlarının en az 150 olması gerekiyor. 150 ile 180 puan arasında alan bir öğrenci açık öğretim fakültesinin herhangi bir bölümü ile 2 yıllık ön lisans bölümlerinden birini tercih edebiliyor. Eğer öğernci Ygs puanı ile tercih yapmayacaksa öğrencinin YGS puanının hesaplanması aslında pratikte hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü öğrencinin dört yıllık bir üniversiteye gidebilmesk için genelde LYS puan türlerinden birini alması gerekiyor. Burada şuna dikkat etmek lazım. Örneğin bir öğrenci mühendisliklerden herhangi birini yazmak istiyorsa MF 4 puan türüne YGS ve LYS sınavlarının etkisi şöyle:





Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 6, Fen yüzde 9, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 11, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 9 ve Biyoloji yüzde 5.





Demek ki bu öğrencinin girdiği 2017 YGS puan hesaplama sonucu Türkçe yüzde 11, Mat 1 yüzde 11, sosyal yüzde 6, geometri yüzde 11 ve fen yüzde 9 puan veriyor. Demek ki bu öğrencinin LYS puanına bu YGS sınavlarının katkısı bu oranda olacak. Aynı şekilde edebiyat bölümünü okumak isteyen öğrencinin YGS sınavındaki Türkçe başarısı LYS puanını daha çok etkileyecek.





2017 LYS HESAPLAMA ARACI





2017 ygs sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayların YGS puanları ve YGS netleri tam anlamıyla belli oldu. Üniversiteye girmek için çaba sarf eden adaylar bu netlerle birlikte LYS hesaplama işlemleri yapabilirler. Tek yapmaları gereken girmek istedikleri üniversitenin puan türünü bilmek. Mesela tıp okumak isteyen bir öğrencinin yapması gereken LYS hesaplama aracına Türkçe, Matematik, fen filimleri ve sosyal bilimler netlerini yazmak. Bunun üzerine de tıp bölümü MF 3 puan türünden aldığı için ve MF 3 puan türü ağırlıklı olarak biyolojiden ve matematikten puan aldığı için tahmini LYS netlerini de LYS hesaplama aracına yazacak. Haliyle LYS hesaplama aracı YGS netlerini ve LYS tahmini netlerini baz alarak okul puanı eklenmemiş bir sonuç çıkaracak. Bu puan öğrencinin LYS puanı olacak. LYS puan hesaplama veya YGS puan hesaplama aracı okul puanı hesaplayamadığı için bu puanlar okul puanı eklenmemiş hali oluyor. Adaylar bu puanların üzerine okul puanını da ekleyerek daha gerçekçi bir sonuca ulaşırlar. Ancak Kamu Saati olarak bizim önerimiz hesaplama yaparken puanları değil başarı sıralamasını baz almaları. Başarı sıralamaları üniversite tercihlerinde daha çok kullanılan bir değerdir. Çünkü YGS veya LYS'nin zorluğuna, kolaylığına göre puanlar değişkenlik gösterebilir. Ancak sıralama aynı kalacaktır. Örneğin geçen sene YGS'den 250 alan bir öğrenci 300 bindeyken bu sene 250 alan öğrenci 400 binde olacaktır. Çünkü sorular kolay olduğu için o aralıkta yığılma fazladır.





Kaç netle YGS barajını geçerim?





Öğrencinin 150 barajını geçmek için 12 matematik veya 13 Türkçe veya 13 sosyal veya 11 fen sorusu yapması yeterlidir. Aynı oranda öğrencinin YGS 180 barajını geçmesi için ise 22 Türkçe, 20 matematik, 22 sosyal veya 20 fen sorusu yapmış olması yetiyor.





YGS Okul Puanı, Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nasıl hesaplanır?





Ortaöğretim başarı puanı yani OBP öğrencinin lise hayatı boyunca aldığı derslerden aldığı notun belirli bir formülle hesaplanması sonucu ortaya çıkar. Türkiye genelindeki tüm okulların ortaöğretim başarı puanı bu yöntemle hesaplanır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50`nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.





Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nedir?





Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. Bu puana ortaöğretim başarı puanı ya da kısaca OBP denildiği gibi öğrenciler arasında okul puanı da denilmektedir.





Örnek YGS okul puanı hesaplama





Ortaöğretim Başarı Puanının değer aralıkları 250 ile 500 arasında bir sayıda eş değer olmalıdır. Liseden mezun olan öğrencinin diploma notu 100 üzerinden 5 ile çarpılır ve diploma notu AOBP'ye dönüştürülür. Böylece diploma notunun en az 50 en çok da 250 olması sağlanır. Zaten diploma notu 50 altında olan öğrenci liseden mezun olamayacağı için 50 altındaki puanlar hesaplamaya dahil edilmez.





Çıkan OBP sonucu 0,12 ile çarpılır ve gelecek tam puan hesaplanır. Diyelim ki öğrencinin diploma notu 50 olsun.








50 x 5 = OBP puanı 150 olacaktır.





250 x 0.12 = 30 Demek ki diploma notu dipte olan bir öğrenciye okuldan 30 puan gelecektir.





Öğrencinin diploma notu 100 olsun.





100 x 5 = OBP puanu 500





500 x 0.12 = 60 Demek ki diploma notu 100 olan bir öğrenciye de okul puanı en fazla 100 gelecektir.





Açık lise öğrencisinin okul puanı nasıl hesaplanır





Aslında öğrencilerin burada kafasını karıştıran şey öğrencinin okuduğu okula göre OBP'nin değişecek olması düşüncesidir. Birkaç sene öncesine kadar okulun başarısı da öğrencinin Ortaöğretim başarı puanına etki ediyordu. Ancak yeni sistemle birlikte öğrencinin diploma notu dışında okulun başarı puanı öğrencinin OABP'sine etki etmiyor. Yani açık liseden mezun olan bir öğrenci de diploma notuna sahip olacağı için aynı hesaplama bu öğrenci için de geçerli olacak.





2017 YGS HESAPLAMA İŞLEMİ VE YGS PUANI HESAPLAMA ARACI





Aşağıdaki YGS puan hesaplama aracına her dersten aldığınız neti yazın ve sonucu tıklayın. YGS puanı hesaplamak için tıklayın.

Konular

Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
Akademik durum neyi ifade ediyor?
Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
AÖF harf notlarının anlamları nedir?
AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
Üniversite sınavları ertelenecek mi?
AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı