Açıköğretim kontenjanları azaltılıyor



YÖK Başkanı Saraç, üniversite tercih sürecinde yapılan yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yılki üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 5'in üzerinde bir artışla 867 bin 191 olarak belirlendiğini söyledi. Saraç, açıköğretim programlarında kademeli olarak kontenjan azaltıldığını, ayrıca tercih kılavuzundaki üniversite sayısının da 30'dan 24'e çekildiğini belirtti.

Başkan Saraç, üniversite kontenjanlarının öğrenci talepleri, istihdam imkanları, öğretim üyesi sayıları, üniversitelerin kapasiteleri gibi pek çok faktör dikkate alınarak YÖK tarafından belirlendiğini ifade etti.

Son yıllarda gittikçe artan boş kontenjan sayısının yükseköğretim için bir zaaf noktası oluştururken, göreve başladığı ilk yıl, boş kontenjan sayısının son 7 senenin en düşük oranında gerçekleştiğini dile getiren Saraç, şöyle devam etti:

"2015 yılı yerleştirme sonuçlarına göre, üniversitelerimiz için belirlenen 823 bin 739 kontenjandan sadece 38 bin 789 kontenjana yerleşme olmamıştır. Bir önceki sene bu rakam 59 bin idi. Bu, yeni YÖK yönetiminin ilk yılında kaydettiği büyük bir başarıdır. Bunun sebebi sistematik bir şekilde konuya yaklaşmamız ve kontenjan politikasını rasyonel bir zemine oturtmamız. Kontenjan artışlarına rağmen elde edilen bu değer, yükseköğretim tarihinde elde edilen en iyi kaydolma oranlarındandır. Geçtiğimiz yıllarda ise bu rakamlar sürekli kayıt yaptırmayan sayısının artışı şeklinde gerçekleşiyordu. YÖK'ün planlamasının daha baskın olduğu devlet üniversitelerinde gerçekçi ve kalite odaklı yaklaşımın sonuçları rakamlara yansımıştır."

Bu yılın kontenjanları

Saraç, bu yılki üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 5,27'lik artışla 867 bin 191 olduğunu bildirdi. Devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans toplam kontenjanının 679 bin 176, vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanının 167 bin 859, KKTC üniversitelerinin toplam kontenjanının 18 bin 266, diğer ülkelerdeki üniversiteler için ise bin 890 olarak belirlendiğini bildiren Saraç, bu yılki kontenjanın geçen yıldan 43 bin 452 kişi daha fazla olduğunu aktardı.

Açıköğretim kontenjanları azaltılıyor

2016'dan itibaren açıköğretim programlarında kademeli olarak kontenjan azaltılması sürecini başlattıklarını duyuran Saraç, "Dünyada öğrenci sayısı itibarıyla ikinci büyük üniversite olan Anadolu Üniversitesi ile işbirliği içerisinde bu sayısal büyüklüğün yanında alınan bir dizi kararla kalite açısından da ülkemizin uluslararası bir markası olmasını arzu ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Saraç, geçen yıl açıköğretim fakültesi programlarının toplam 206 bin 53 olan kontenjanını bu yıl 169 bin 615'e düşürdüklerini söyledi.

"Öğrenci memnuniyetine de bakacağız"

Saraç, YÖK'ün, gelecek yıl üniversitelerle ilgili çok önemli bir çalışma yapmaya hazırlandığını da bildirdi. Üniversiteler değerlendirilirken bugüne kadar başka kriterlere bakan YÖK denetmenlerinin, eğitim süreci içinde tüm alt yapı, eğitim öğretim niteliği dışında öğrenci memnuniyetini de dikkate alacaklarını aktaran Saraç, "Kontenjanların belirlenmesinde bir ölçüde öğrencinin memnuniyetini de dikkate alacağız. Bir yenilik olarak, eğitim sürecinde yerinde denetim yapacağız. Bu husus iyi ile kötünün ayrışmasına olanak sağlayacak." dedi.

Tercih sayısı 30'dan 24'e indirildi

Saraç, bu yılki üniversite tercih kılavuzundaki yeniliklerden birinin tercih edilecek üniversite sayısının 30'dan 24'e çekilmesi olduğunu açıkladı.

YÖK olarak öğrenci tercihleri ile yerleştirme ve kayıtlar arasındaki ilişkileri inceleyen bir rapor hazırlattıklarını ve ilk 10 tercihten sonra kazanılıp yerleştirme yapılmasına rağmen kaydolma oranının düştüğü verilerine ulaştıklarını belirten Saraç, "Bu konudaki düzenlememiz de umarım kayıt oranının yükselmesine katkı sağlar." dedi.

Üniversiteler arasında kıyaslama yapılabilecek

Geçen yılki tercih kılavuzunda, öğrencilerin bilinçli tercih yapmasını sağlamak için lisans programlarındaki öğretim üyeleri sayısını paylaştıklarını hatırlatan Saraç, buna ek olarak bu yılki kılavuzda ilk kez üniversitelerin mezunlarının merkezi sınavlardaki başarılarının da yer alacağını söyledi. Saraç, böylece adayların mezun başarısı açısından üniversiteler arasında karşılaştırma yapabileceklerini vurguladı.

Kılavuzda ayrıca, üniversitelerin programlarının hangilerinin akredite edilip edilmediğine dair bilgilerin de verildiğini belirten Saraç, bu kapsamda programların ulusal veya uluslararası kuruluşlarca akredite edilip edilmemesine göre mukayese edilebileceğini aktardı.

Başarı sıralaması şartı

Saraç, geçen sene başarı sırası şartı getirilen programlar olduğunu hatırlatarak, başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığına işaret etti.

Bunun için ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta 150 bin, mühendislikte 240 bin, mimarlıkta 200 bin taban başarı sırası şartı getirdiklerini anımsatan Saraç, "Önümüzdeki dönem eğitim, eczacılık ile diş hekimliği fakülteleri için de başarı sırası getirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Bu programlar için başarı sıralaması sınırının bütün paydaşlarca ve alanının uzmanlarınca talep edildiğinin altını çizen Saraç, "Bu rakamları belirlerken talepleri dikkate almakla birlikte diğer taraftan sınırlamanın yıkıcı olmaması da gözetilmiştir." değerlendirmesini yaptı.

YÖK bursu

Başkan Saraç, YÖK olarak önemli gördükleri bazı alanlarda tercih yapan öğrencilere yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak yeni bir burs programı hazırladıklarını da duyurdu.

Saraç, adını "YÖK bursu" olarak belirledikleri bu programa ilişkin şu bilgileri verdi:

"YÖK tarihinde bir ilk olacak bu burs programı. Bu sene Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizdeki su ürünleri, ziraat ve ormanla ilgili eğitimi gündemimize aldık. Ülkemiz ve yükseköğretim sistemimiz açısından stratejik önem taşıyan bu programlara son yıllarda azalan ilgiyi tespit ederek bunu ülkemiz için bir tehdit unsuru olarak gördük. Bu programlar aslında pek çok Avrupa ülkesinde ilgi odağı olan, iyi öğrencinin tercih ettiği programlardır. Ziraat, tarım, su ve orman, bu alanlar, ülkemizin elindeki en büyük değerleridir. Bu kapsamda bu programları tercih edecek başarılı öğrencileri desteklemek amacıyla ziraat, orman ve su ürünleri odaklı devlet üniversitesi programlarını tercih ederek yerleştirilecek ilk 3 sıradaki öğrencilere eğitim süreleri boyunca YÖK bursu verilmesi kararını aldık."

YÖK bursu miktarının aylık 600 lira olduğunu ve 12 ay boyunca ödeneceğini anımsatan Saraç, yakın dönemde burs kapmasını genişletebileceklerini de belirterek, "Bu burs programını amaç odaklı, yani ülkemizin bilim hayatı için öncelikli alanlarına yönelik olarak kurguluyoruz." dedi.

Konular