Açıköğretim Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Programına Kimler Kayıt Yaptırabilir?
Programın Amaçları
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Önlisans Programının amacı, kamu ve özel kuruluşlara karar verme sürecinde etkin olan coğrafi bilgi sistemleri ve teknolojileri ve konumsal veri yönetiminin temel ilkelerine, stratejilerine ve tekniklerine vakıf; analitik düşünme, sorun çözme ve karar verme yetenekleri ile donanmış elemanlar yetiştirmektir.
Ülkemizde bilimsel çalışmalardaki, kamu kuruluşlarındaki ve özel sektördeki coğrafi bilgi sistemleri ve teknolojileri konusunda yetişmiş eleman eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Bu sayede teknoloji etkin olarak kullanılabilecek ve her yıl özellikle kamu kuruluşları tarafından milyonlarca dolar maliyetli olarak oluşturulan sistemler atıl durumda kalmayacaktır. Bunun yanı sıra özellikle planlama, jeoloji, ziraat, ormancılık ağırlıklı çalışmalarda bu teknolojinin daha yaygın ve etkin olarak kullanılması sonucu, bu bazdaki çalışmaların niteliği yükselebilecektir.
Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile öğrenci kabul edilmektedir. 2017 YGS puan türlerinin en az birinden, 150 ve daha yukarı puan almış olanların 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.
Bu programa kayıt olabilmek için Yeni Kayıt sayfasını inceleyebilirsiniz.
Okutulan Dersler - AKTS Kredileri
Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme
Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları” ve “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları”na göre belirlenir.
Sınavlar sayfasından;
Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
Sınav süreleri,
Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar
hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.
Mezuniyet Koşulları
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2017 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
İş Olanakları
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, kamuda ve özel sektörde istihdam şansı bulacaklardır. Coğrafi Bilgi Sistemleri Programını başarıyla tamamlayan mezunlar; kamu ve özel sektördeki Haritacılık, Hidrolojik Uygulamalar, Jeolojik Uygulamalar, Ormancılık Uygulamaları, Zirai Uygulamalar, Denizcilik ve Kıyı Yönetimi, Savunma Uygulamaları alanlarında çalışan kurum ve kuruluşların ve özellikle yerel yönetimlerin öncelikle mekânsal veri üreten birimlerinde ve bilgi işlem birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilirler. Mezunlar, ülkemizde hızla gelişen bir sektör olan veri tabanı yönetimi ve konumsal veri tabanı uygulamaları başta olmak üzere tüm bilişim hizmeti noktalarında istihdam edilebilirler.
Ayrıca programı tamamlayanlar 2 yıllık önlisans mezunu statüsünde olacaklarından örgün ve uzaktan eğitim lisans programlarına dikey geçiş yapabileceklerdir.
Bunun dışında Anadolu Üniversitesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile yapılan bir çerçeve protokol dahilinde CBS Kullanımının Ülkemizde Yaygınlaştırılması Amacıyla yapılmış bir işbirliği bulunmaktadır. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumu nezdinde hazırlanan CBS Uzmanı ve CBS Operatörü Meslek Standartları ve Mesleki Yeterlilikleri kurumlar arası işbirliği ile hazırlanmıştır.
Konular
- Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
- AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
- Akademik durum neyi ifade ediyor?
- Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
- AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
- AÖF harf notlarının anlamları nedir?
- AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
- Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
- TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
- Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
- AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
- AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
- AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
- YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
- AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
- AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
- AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
- Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
- AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
- AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
- AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
- AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
- AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
- Üniversite sınavları ertelenecek mi?
- AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
- Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
- Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
- Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
- AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
- İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı
Konular
Anahtar Kelimeler
22 Şubat 2016 Pazartesi - 04 Mart 2016 Cuma 13 Şubat 2017 Pazartesi - 24 Şubat 2017 Cuma aöf kayıt yenileme sorgulama aöf yeni kayıt sorgulama 31 Ağustos 2015 Pazartesi 08 Eylül 2015 Salı aöf 09 Eylül 2015 Çarşamba - 22 Eylül 2015 Salı 26 Eylül 2016 Pazartesi - 07 Ekim 2016 Cuma 22 Ağustos 2016 Pazartesi - 29 Ağustos 2016 Pazartesi 19 Eylül 2016 Pazartesi - 24 Eylül 2016 Cumartesi 31 Ağustos 2016 Çarşamba - 09 Eylül 2016 Cuma 26-30 Ağustos 15 - 16 Nisan 2017