Açıköğretim programlarını kazanmak zorlaştı
ÖSYM kılavuzuna göre açıköğretimdeki lisans bölümleri artık YGS’yle değil, LYS ile öğrenci alacak. Böylece bu programlara girmek zorlaştı. Ayrıca geometrinin matematik testi içine alınmasıyla değeri arttı. TM’den sınava girenler geometriye de ağırlık verecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yayımladığı 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’yla getirilen önemli bir değişiklik ortaya çıktı. Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) 15 ‘kısa cevaplı’ sorunun yer alması dışında yenilikler de var. Bunlardan biri, açıköğretim fakültelerindeki lisans programlarının Yükseköğretime Geçiş Sınavı’yla (YGS) değil, LYS ile öğrenci alacak olması. Yani açıköğretimdeki bazı bölümlere girmek artık zorlaştı. Ayrıca geometrinin, matematik testinin içine alınmasıyla, bazı puan türleri için çok değerli olmayan geometrinin önemi arttı. Değişikliklerin ne anlama geldiğini uzmanlar yorumladı:
BÜYÜKELÇİ OLABİLİYOR
“ÖSYM’nin ‘Açıköğretim ön lisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup, puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır’ açıklamasının ardından, 4 yıllık açıköğretim bölümlerini tercih edecek adayların işi biraz daha zorlaştı. Daha önce bu bölümlere sadece YGS ile öğrenci alınıyordu. Artık LYS’deki Matematik-Fen, Türkçe-Matematik ya da Türkçe-Sosyal puanlarıyla girilebilecek. Bu bölümleri seçebilmek için önce YGS’de, sonra da LYS’de 180 barajı geçilmeli.”Açıköğretim lisans mezunlarının pedagojik formasyon alarak öğretmen olabildiği, büyükelçi gibi makamlara yükselebildiği için bu değişikliğe gidildiği öğrenildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç daha önce, “Açıköğretim fakültesi bölümleri, büyükelçiyi yetiştirecek, formasyon alındığında öğretmen olunacak programlar. Sadece birinci aşamayı geçiyorsunuz ve büyükelçi yetiştirilecek veya öğretmen olunacak bir programa girebilirim diyebiliyorsunuz. Şimdi burada bir çarpıklık var, bunu bir defa kabul edelim” demişti.
MATEMATİĞİN ETKİSİ AZALACAK
LYs’nin ilk oturumu olan LYS-1’de adaylara 135 dakika veriliyor. Değişiklikten önce matematikte 50, geometride 30 soru vardı ve her ikisi ayrı test olarak dağıtılıyordu. Artık tek kitapçıkta olacaklar. Soru dağılımı ise henüz bilinmiyor. Bu durum soru değerlerini şöyle etkileyecek: Matematiğin etkisi biraz azalacak, geometrinin ise artacak. Uzmanlara göre bu, LYS’deki matematik katsayısını biraz azaltacak. MF-3 ve TM-3 puan türünü geometri sorularının puanları çok etkilemiyordu. Değişiklikle geometrinin de değeri arttı. Geçen sene 1 geometri sorusu yaklaşık 0.66, matematik 1.04 puan getiriyordu. Şimdi eşit derecede puan getirisi olacak.
Konular
- Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
- AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
- Akademik durum neyi ifade ediyor?
- Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
- AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
- AÖF harf notlarının anlamları nedir?
- AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
- Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
- TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
- Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
- AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
- AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
- AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
- YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
- AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
- AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
- AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
- Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
- AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
- AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
- AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
- AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
- AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
- Üniversite sınavları ertelenecek mi?
- AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
- Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
- Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
- Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
- AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
- İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı
Konular
Anahtar Kelimeler
22 Şubat 2016 Pazartesi - 04 Mart 2016 Cuma 13 Şubat 2017 Pazartesi - 24 Şubat 2017 Cuma aöf kayıt yenileme sorgulama aöf yeni kayıt sorgulama 31 Ağustos 2015 Pazartesi 08 Eylül 2015 Salı aöf 09 Eylül 2015 Çarşamba - 22 Eylül 2015 Salı 26 Eylül 2016 Pazartesi - 07 Ekim 2016 Cuma 22 Ağustos 2016 Pazartesi - 29 Ağustos 2016 Pazartesi 19 Eylül 2016 Pazartesi - 24 Eylül 2016 Cumartesi 31 Ağustos 2016 Çarşamba - 09 Eylül 2016 Cuma 26-30 Ağustos 15 - 16 Nisan 2017