MF Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?



Puan türlerinin yer aldığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) Sistemi'ne ilişkin Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları detaylı bir şekilde aşağıda açıklanmıştır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda puanlar hangi aralıkta hesaplanacaktır? YGS-LYS sisteminde olduğu gibi bu yıl da puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacaktır. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecektir.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabilir? Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecektir. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da en az 150 ve üzeri olması gerekmektedir.

Adaylar, önlisans ve lisans programlarını hangi puan türü ile tercih edebileceklerdir? Daha önce de bildirildiği gibi adaylar;  Önlisans programlarını TYT puanı ile  Lisans programlarını ise; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puan türü ile tercih edebileceklerdir.

Meslek Yüksekokullarına yerleştirme sürecinde 2017 yılında, 6 farklı YGS puan türü vardı. 2018 yılında uygulanacak TYT sisteminde de farklı puan türleri olacak mı? Hayır. Daha önce de bildirildiği gibi; Adaylar, tek TYT-Puanı ile herhangi bir MYO programını tercih edebileceklerdir.

Adayların lisans programlarına Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil Puanı ile yerleştirilebileceği, bu puan türlerinin de 2017 LYS puan türleri ile ilişkilendirildiğinde, TS-Sözel; MF-Sayısal; TM-Eşit Ağırlık; Dil-Dil olacağı daha önce bildirilmişti. Her bir program için hangi puan türü ile yerleşilebileceği ile ilgili tüm programların yer aldığı ayrıntılı bir tablo yayınlanacak mıdır? Evet. Aşağıdaki bağlantı adresinden Yükseköğretim Lisans Programları – Puan Türü tablosuna ulaşabilirsiniz.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI PUAN TÜRLERİ TABLOSU TIKLA İNDİR

TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin ağırlıkları ne olacaktır? TYT’de her bir test, daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olacaktır. Dolayısıyla TYT sınavında, Türkçe testinin ağırlığı %33, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %17, Temel Matematik testinin ağırlığı %33, Fen Bilimleri testinin ağırlığı ise %17’dir.



Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır? Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40; AYT’de ise soru sayıları ile ilişkili olarak Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %30, Sosyal Bilimler-2 testinin ağırlığı %30 olmak üzere AYT’nin yerleştirme puanına katkısı %60’dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır? Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40; AYT’de ise soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı%30, Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin ağırlığı %10 olmak üzere, AYT’nin yerleştirme puanına katkısı %60’dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır? Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40; AYT’de ise soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı%30, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %30 olmak üzere AYT’nin yerleştirme puanına katkısı %60’dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır? Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarında TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40; Yabancı Dil oturumunda ise soru sayıları ile ilişkili olarak Yabancı Dil testinin ağırlığı %60, Yabancı Dil testinin yerleştirme puanına katkısı %60’dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



Yabancı Dil oturumunda hangi testler yer alacaktır? Bu sene bir ilk olarak İngilizce, Almanca, Fransızca testlerine ek olarak yabancı dil oturumunda Arapça ve Rusça testleri de yer alacaktır. 2017-2018 eğitim öğretim yılı verilerine göre; ortaöğretim sistemimizde yabancı dil eğitimi verilen ilk beş dil İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusçadır. Dolayısıyla Yükseköğretim Kurulu olarak bu beş dil, dil sınavı kapsamına alınmış bulunmaktadır.

İlk kez 2015 ÖSYS’de uygulanmaya başlayan ve 2016 ÖSYS’de de devam eden bazı programlar için başarı sırası şartı bu yıl da devam edecek midir? Evet, devam edecektir. Başarı sıralaması aranacak programlara yeni programlar eklenmemiştir. Başarı sıralaması ile ilgili simülasyon çalışmaları yapılmıştır. Bununla birlikte, YKS’nin ilk defa uygulanacağı da dikkate alınarak bu sene için başarı sıralamalarında değişikliğe gidilmemiştir.

Tıp programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin, Hukuk programlarında Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin, Mühendislik programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin, Mimarlık programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin, Öğretmenlik programlarında başarı sırası 240 bindir.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları, ilgili programlar için belirlenen asgari başarı sırası şartının daha üzerinde bir başarı sırası şartı belirleyebilecektir.

Konular

Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
Akademik durum neyi ifade ediyor?
Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
AÖF harf notlarının anlamları nedir?
AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
Üniversite sınavları ertelenecek mi?
AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı