Açıköğretim YGS Puanını Kırar mı?







Üniversite sınavına girip Açıköğretim Fakültesi yazan öğrencilerin merak ettiği konulardan biri olan."Açıköğretim YGS Puanını Kırar mı?" veya “Geçen sene üniversiteye yerleştim bu sene puanım düşer mi?”.”Düşerse ne kadar düşer?”,”Tercih yaptım yerleşemedim puanım düşer mi?”....





Bununla ilgili değişik sorular çoğaltılabilir.Peki,durum nedir? Öncelikle bu uygulamanın mantığını anlamak gerekir. ÖSYM bu konuda bilinçli olarak tercihinizi yapmanız gerektiğini belirtiyor. Gitmeyeceğiniz bir bölümü tercihederek başkasının önünü kesmeyin istiyor. Bu nedenle tercihlerimizi yaparken bu hususa dikkat etmemiz gerekiyor.





Bazı adaylar geçen sene sınavı kazandım (barajı geçtim) ama tercihte bulunmadım. Üniversite puanım kırılır mı diye soruyor. Bu sorunun cevabı, Hayır. Tercih etmediğiniz için ve dolayısıyla her hangi bir bölüme yerleşemediğiniz için puanınız kırılmaz.





Peki üniversite (LYS-YGS) puanım hangi durumlarda düşer yada düşmez?





Bu soruya 2012 ÖSYM kılavuzunda açıklama getirilmiştir.2014 ve 2013 eğitim öğreti yılını örnek alacak olursak;





2014 ÖSYM Kılavuzunda “2013-ÖSYS’de, YGS/LYS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların ortaöğretim başarı puanları ile ilgili katsayıları yarıya düşürülecektir. Bu kural açık öğretimin kontenjan sınırlaması olan programları için de uygulanacaktır. Sınavsız geçiş ile meslek yüksekokulları veya açık öğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programlarına 2013-ÖSYS’de yerleştirilen adaylara bu kural uygulanmayacaktır. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.” diyor. Yani kontenjanı olan bir üniversiteye geçen sene (2013) yerleştirilmiş iseniz bu sene (2014) puanınız düşer. Ancak kontenjan sınırlaması olmadığı için geçen sene açık öğretim kontenjan sınırlaması olmayan bölümlere yerleşmiş olanların puanları düşmeyecektir.





Kılavuzun aynı bölümünde “Sınavsız geçiş ile 2013-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.” denilmektedir.





Geçen sene bir bölüme yerleştirilen ancak liseden mezun olamadığı için yüksek öğretime kayıt yaptıramayanların durumu ne olacak?





Yine 2014 ÖSYM Kılavuzunda ve aynı bölümde “ Yükseköğretim Genel Kurulunun 15.08.2013 tarihli toplantısında, “02-06 Eylül 2013 tarihleri arasında ortaöğretim/açık öğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt olamayan ve ortaöğretim sorumluluk sınavı veya ek sınav sonucunda ortaöğretimden mezun olan adayların bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2013-ÖSYS’de kayıt hakkı kazandıkları programların kontenjanları dikkate alınmadan 2013-ÖSYS’de kayıt hakkı kazandıkları programlara 1 Kasım 2013 tarihine kadar kayıt yaptırabilmelerine karar verilmiştir.” Bu karar gereği, 2013 ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirildiği hâlde 01.11.2013 tarihine kadar mezun olamadığı için yerleştirildiği programa kayıt yaptıramayan adaylardan, 2014 ÖSYS aday bilgisinde mezuniyet yılı “2014” olan adaylar ile öğrenim durumu “1 – Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım” veya “2 – Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim” olan adayların, 2014-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’lerinin çarpılacağı katsayılar yarıya düşürülmeyecektir.” Böylelikle kazandıkları halde kayıt olamamış olan bu adayların puanı düşmeyecek.





Üniversite Puanları Her Yıl artık Düşük mü Hesaplanacak?





Hayır. Sadece ÖSYM’ce yerleştirildiğiniz eğitim öğretim yılından bir sonraki yıl için bu uygulama geçerlidir. Yani 2016'da yerleşen adayın puanı bir sene sonraki yani 2017 puanı düşer. Ancak 2016'da yerleşmemiş olan aday 2017 yılında tekrar sınava girecek olursa o sene puanı düşmez.

Konular

Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
Akademik durum neyi ifade ediyor?
Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
AÖF harf notlarının anlamları nedir?
AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
Üniversite sınavları ertelenecek mi?
AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı