2018 Açıköğretim Üç Ders Sınavı Ne Zaman? Şartları Nelerdir,Kimler Girebiliyor?







2018 Üç Ders Sınavı Giriş Belgesi İndirmek için Tıklayınız








AÖF öğrencilerine 3 ders sınavı müjdesi! Anadolu Üniversitesi Açıköğretim fakültesi son sınıfındaki öğrenciler için uygulanan tek ders sınavı 3 ders sınavına çıkartılıyor. AÖF'te iki ve daha fazla dersten kalan öğrenci 3 ders sınavına girip geçtiği takdirde mezun olabilecek. Peki AÖF 3 ders sınavına kimler girebilir? Katılım şartı nedir, hangi koşullar yerine getirilmeli? AÖF tek ders 3 ders sınavı oldu haberi ve ayrıntıları için haberimizi okumaya devam edin.





AÖF öğrencilerine 3 ders sınavı müjdesi! AÖF son sınıf öğrencileri tek ders sınavı yerine eğer 3 dersten kalmışlarsa 3 ders sınavına girebilecek ve başarılı oldukları takdirde mezun olabilecekler. Peki, AÖF 3 ders sınavına kimler girebilir? AÖF 3 ders sınavı başvurusu nasıl yapılır? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencileri mezun olmaları önünde kaldıkları 3 ders engeli varsa, yeni uygulama ile 3 dersten sınava girip mezun olma şansını yakalayabilecekler.





AÖF 3 DERS SINAVI NEDİR? KİMLER BAŞVURABİLİR?





AÖF öğrencileri son sınıfta 3 dersten kalmışlarsa 3 ders sınavına girip mezun oalbilecekler. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, tek ders sınavlarının bu yıldan itibaren üç derse çıkarıldığını bildirdi. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Açıköğretim İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olmasına tek dersi kalan öğrencilerin dönem uzatmamaları için uygulanan tek ders sınavlarının, bu yıldan itibaren üç derse çıkarıldığını bildirdi.





Gündoğan, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri’nin lisans veya önlisans programlarında kayıtlı, üç dersten başarısız olan ve bu dersleri başarması durumunda mezun olabilecek öğrencilere tanınan üç ders sınav hakkından hangi durumdaki öğrencilerin yararlanabileceğine de açıklık getirdi. Kayıtlı olduğu bölüm/programlarda tüm dersleri alan ve üç dersten başarısız olduğu için mezun olamayan öğrencilerin üç ders sınavına girebileceğini yineleyen Prof. Dr. Gündoğan, üç ders sınav hakkına ilişkin esasları şöyle sıraladı:





“Öğrencinin üç ders sınavına girebilmesi için, 2017/2018 öğretim yılı güz veya bahar döneminde o derslere kayıt yaptırmış olması gerekmektedir. Başarısız olduğu üç dersten (DZ) ve/veya (YZ) harf notu alan öğrenciye üç ders sınav hakkı tanınmaz. Uygulamalı dersler (laboratuvar, pratik çalışma ve benzeri) için üç ders sınav hakkı tanınmaz. Üç ders sınav notu, dönem sonu sınav notu yerine geçer. Başarı notu; üç ders sınavı uygulanan her bir ders için dönem içi notları ile üç ders sınavı notunun yüzdelik oranları dikkate alınarak belirlenir. Öğrencinin başarı notu; üç ders sınavı uygulanan her bir ders için dönem içi notları ile üç ders sınav sonucu esas alınarak hesaplanır.





Öğrencinin harf notları, dönem sonu sınavına ‘Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları’ dikkate alınarak oluşan harf notu aralıkları dikkate alınarak belirlenir. Her ne sebeple olursa olsun üç ders sınavına katılmayan ve katılamayan öğrenci için mazeret sınavı yapılamaz.”





AÖF SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN? AÖF FİNAL VE VİZE TARİHLERİ





Binlerce AÖF öğrencisi, AÖF sınav tarihleri ne zaman sorusunu soruyor. Rektör Gündoğan, sınav tarihlerini de açıklayarak, şöyle devam etti: “Türkiye programları için üç ders sınavı; 21 Temmuz 2018 günü fakülte yönetim kurulu kararı ile belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir. Türkiye programlarına kayıtlı bulunan ve halen cezaevinde/tutukevinde olup üç ders sınavına girme hakkı olan öğrencinin sınavı, 21 Temmuz 2018 Cumartesi günü bulunduğu ildeki cezaevinde/tutukevinde yapılacaktır. Yurtdışı programları için üç ders sınavı; 13 Ağustos 2017 Pazar günü fakülte yönetim kurulu kararı ile belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.”





Prof. Dr. Gündoğan, Açıköğretim Sistemi’nde kayıtlı öğrencilerin başarılarını arttırmaya yönelik yaptıkları çalışmaları sürdüreceklerini de belirterek, tüm öğrencilere başarılar diledi.





2018 Açıköğretim Üç Ders Sınavları Hangi İllerde Yapılacak?














Açıköğretim Tek Ders Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için Tıklayınız








Not Aralığı – Harf Notu – Not Değeri





84 – 100__AA__4,00 (GEÇTİ)





77 – 83___AB__3,70 (GEÇTİ)





71 – 76___BA__3,30 (GEÇTİ)





66 – 70___BB__3,00 (GEÇTİ)





61 – 65___BC__2,70 (GEÇTİ)





56 – 60___CB__2,30 (GEÇTİ)





50 – 55___CC__2,00 (GEÇTİ)





46 – 49___CD__1,70 (ORTALAMAYA GÖRE)(UYARI)





40 – 45___DC__1,30 (ORTALAMAYA GÖRE)(UYARI)





33 – 39___DD__1,00 (ORTALAMAYA GÖRE)(UYARI)





0 – 32____FF__0,00 (KALDI)








AÖF Kredili sistem nedir?





Kredili sistemdeki bölümlerin Yılda iki dönem ve her dönem iki ayrı sınav olmaları sınavlar arasındaki süreninde az olmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile neredeyse her iki sınav arasında 40-50 günlük bir süre ortaya çıkmaktadır. Karşılaştığım soruların başında; "Ara sınavda şu notu aldım finalde kaç almalıyım yada dönem sonu sınavından kaç almalıyım ki dersleri geçeyim", "Kredili sistemde not hesaplaması nasıl yapılıyor", "Kredili sistemde harf notu nedir", "kredili sistemde ders geçme notu kaçtır" gibi sorular gelmektedir. Bu makalemde en basitinden kredili sistemdeki bölümlerin notlarının nasıl hesaplamasını ve ders geçme sistemini sizlere anlatacağım. Sizlerde dikkatli okuyarak hesabı kendinize göre yapabilirsiniz. Yada kolay yoldan aofsorgulama.com sitemizden hesaplama yaptırabilirsiniz Kredili sistemdeki bölümlerde ingilizce dersleri hariç çan eğrisi sistemi uygulanmayacaktır. İngilizce hariç tüm dersler için aşağıdaki metodu kullanabilirsiniz. Kredi miktarı farklı olan 2 ders üzerinden anlatalım. Siz bunu hesaplamayı tüm dersleriniz için uygulayabilirsiniz.








Örnek Not Hesaplaması;





OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I ( 7 Kredi )


TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I ( 3 kredi )








Hesaplamaya başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda görüyorum ingilizce dersi hariç tüm dersler için ara sınav notunun %30 u ile Final in %70 i alınarak toplanır ve böylelikle dersin ders geçme notu ortaya çıkmış olur. Ayrıca aşağıdaki tablolarında bilmenizde fayda var.





Not Aralığı Harf Notu Not Değeri





84 - 100 AA 4,00





77 - 83 AB 3,70





71 - 76 BA 3,30





66 - 70 BB 3,00





61 - 65 BC 2,70





56 - 60 CB 2,30





50 - 55 CC 2,00





46 - 49 CD 1,70





40 - 45 DC 1,30





33 - 39 DD 1,00





0 - 32 FF 0,00








Aöf Kredili Sistemdeki Bölümlerin Not Hesaplaması:





OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I ( 7 Kredi )





TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I ( 3 kredi )





Öncelikle hesaplamamıza 7 kredilik OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersi ile başlayalım.





Bu dersin Ara sınavında 58 ve Dönem Sonu Sınavında 35 almış olalım.





* Dersin geçme notu: 68 x 0,3 + 35 x 0,7 = 44,9 ( Buradaki 0,3 % 30 u, 0,7 ise %70 i hesaplamaktadır. )





* Dersimizin mutlak sistemdeki notu 44,9 dur ve buna karşılık DC harf notuna karşılık gelir.





* (Yukarıdaki tablodan baktık.) DC harf notunun değeri ise 1,30dur.





* Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 7 kredi ) 7 x 1,30 = 9,1





* 7 kredilik OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersinin etkisini 9,1 olarak hesapladık. OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersi için hesaplamalar sona erdi.





Şimdi de 3 kredilik TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I dersini ele alalım. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I arasınav notu 75, Dönem Sonu notumuz 65 olsun.





* Dersin ortalaması: 75 x 0,3 + 65 x 0,7 = 68 ( Buradaki 0,3 % 30 u, 0,7 ise %70 i hesaplamaktadır. )





* Dersimizin mutlak sistemdeki notu 68 dir ve buna karşılık (Yukarıdaki tablodan baktık.) BB harf notu gelir. BB harf notunun değeri ise 3,0dır.





* Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 3 kredi ) 3 x 3,0 = 9,0





* 3 kredilik TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I dersinin etkisini 9,0 olarak hesapladık. Görüldüğü gibi TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I dersinin notu daha yüksek olmasına rağmen etkisi OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersine göre daha azdır.





Dönem Sonu Not Ortalaması: Bu dönemde sadece 2 ders aldığınızı düşünerek (OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I ve TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I ) hesap yapmıştık. Bu iki dersin toplam kredisi 7+3 = 10 dur. Toplam değeri ise 9,1 + 9,0 = 18.1 dir. Bu toplam değer, toplam krediye bölünerek not ortalamamız bulunur. 18.1/10 = 1,8 olarak bulunur.





Dersten Geçme - Kalma ve Şartlı / Koşullu geçme ile Sınıf Geçme Sistemi Nasıldır ? * Öncelikle tekrar edeyim yukarıda sadece 2 ders aldığımızı varsayarak 2 ders için hesaplama yaptık. Siz kaç dersiniz varsa hepsini hesaba dahil etmelisiniz.





Ders Geçme: Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi geçmişsiniz demektir.





Dersten Kalma: Dersten kalmak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer FF ise o dersten kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.





Şartlı / Koşullu Geçme: Dersinizin harf notu CD DC yada DD ise bu derslerden koşullu olarak geçmişsiniz demektir. Yani Genel not ortalamanız 2.00 ise bu dersi geçmiş, 2.00 ve altında ise bu dersten kalmışsınız demektir.( Genel not ortalamasını yukarıda yaptığımız hesapla kendinize uygulayabilirsiniz.)





Sınıf Geçme: Kredili sistemde sınıf geçme yerine üst dönemden ders alma tabiri kullanılır. Genel not ortalamanız 2.00 ve üzeri ise üst dönemden ders alabilirsiniz. 2.0 ın altında ise üst dönemden ders alamazsınız.





Bizim örneğimizde OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I DC ( Şartlı geçer ) TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I BB dir. Genel ortalamamız 2.00 ın altında olduğundan üst dönemden ders alamıyoruz ve OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersinden de kalmış sayılıyoruz.





Bir hatırlatma daha güz döneminde kaldığınız bir dersi ancak bir sonraki güz döneminde alabilirsiniz. Bahar döneminde kaldığınız bir dersi ancak bir sonraki bahar döneminde alabilirsiniz..





AÖF Dönemlik Kredili Sistem Bütünleme Sınavı Esasları

Konular

Şehit Çocuğu veya Geçici/Sürekli Engelli öğrenciyim. Kaydımı nasıl yenileyebilirim?
AÖF sınav cevap kâğıdının onaylı suretini adresime göndermeniz mümkün mü?
Akademik durum neyi ifade ediyor?
Bir dersten başarılı olmak için geçme notu nedir? Harf notları nasıl belirlenmektedir?
AÖF başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
AÖF harf notlarının anlamları nedir?
AÖF dönem sonu sınavı neden ertelendi?
Açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı neden artıyor?
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım AYT puanım hesaplanır mı?
Açıköğretim Önlisans Programı Yaz Ayları Laboratuvar Dersleri
AÖF lisans tamamlama kaydı yaptırabilir miyim?
AÖF staj yerimi değiştirebilir miyim?
AÖF staj işlemlerine bürodan mı yoksa internet üzerinden mi başvuru yapmam gerekir?
YÖKDİL'e kimler girebiliyor?
AÖF İnternet hesabı nasıl alınır?
AÖF yeni e-posta adresi almak istiyorum, nasıl alabilirim?
AÖF Öğrenci Otomasyon Sisteminde stajı onaylanan ve reddedilen öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci hangi koşullarda tekrar isteğe bağlı staj başvurusu yapamaz?
AÖF Stajı hangi koşullarda tekrar edilebilir?
AÖF'te kimler staj yapabilir, kimler staj yapamaz?
AÖF'te hangi bölümlerde zorunlu staj bulunmaktadır?
AÖF Sınavlarında Kullanılabilecek Hesap Makineleri Tıkla Öğren
AÖF öğrencileri sınavlara aynı binada mı giriyor?
Üniversite sınavları ertelenecek mi?
AÖF de 2.Üniversite okuyorum, 2. sınıfta yatay geçişle örgün öğretime geçiş yapabilir miyim?
Açıköğretim destek hizmetleri güncellendi
Engelsiz Açıköğretim Kısa Film ve Kompozisyon Yarışmaları Katılım Koşulları
Anadolu Üniversitesi bölünüyor mu?
AÖF e YDS sınav görevi nasıl yapılır?
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı